Ιστοσελίδες με δωρεάν γραμματοσειρές

Ιστοσελίδες για να κατεβάσετε δωρεάν γραμματοσειρές

Η τυπογραφία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε όλους τους τύπους σχεδίασης, από συσκευασίες προϊόντων μέχρι εφαρμογές smartphone κ.α. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν γραμματοσειρές και θα φτάσουμε τη δημιουργικότητα σας σε άλλο επίπεδο.

Αλλά γιατί η τυπογραφία είναι τόσο σημαντική; Θυμάστε τι έγινε στα βραβεία Όσκαρ το 2017, όπου το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας δόθηκε σε λάθος ταινία; Η τυπογραφία ευθύνεται γι’ αυτό το τεράστιο λάθος. Όπως αναφέρει ο «στρατηγός» της δημιουργίας ταινιών, Benjamin Bannister, μια μικρή αλλαγή στη γραμματοσειρά και τη σχεδίαση θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στην αποφυγή ενός τέτοιου ντροπιαστικού γεγονότος.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερες επιλογές όταν δημιουργούμε ένα νέο πρότζεκτ. Μη συμβιβαστείτε με αυτές της πολυχρησιμοποιημένες γραμματοσειρές. Δείξτε γενναιότητα και δοκιμάστε κάτι νέο.

Υπάρχουν πολλά website που μπορείτε να «κατεβάσετε» δωρεάν γραμματοσειρές. Επιλέξαμε και συντάξαμε παρακάτω μία λίστα με τις καλύτερες ιστοσελίδες δωρεάν γραμματοσειρών.

Τι να προσέξετε πριν προβείτε στη χρήση δωρεάν γραμματοσειρών

Πριν κατεβάσετε και χρησιμοποιήσετε αυτές τις γραμματοσειρές, πρέπει να έχετε επίγνωση των κανόνων. Το ότι είναι δωρεάν δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε με αυτές.

Οι περισσότερες διαθέσιμες δωρεάν γραμματοσειρές στο διαδίκτυο έχουν περιορισμένες άδειες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο σε προσωπικά σας πρότζεκτ. Ωστόσο, υπάρχουν και ιστότοποι που παρέχουν γραμματοσειρές για εμπορική χρήση.

Να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε τις άδειες κάθε γραμματοσειράς πριν τη χρησιμοποιήσετε για κάποιο πρότζεκτ σας.

Τώρα, το διασκεδαστικό μέρος: Δωρεάν Γραμματοσειρές!

 1. Google Fonts

  Το Google Fonts είναι ένας από τους ιστότοπους που εμφανίζονται πρώτοι αναζητώντας δωρεάν γραμματοσειρές. Αυτή η τεράστια βιβλιοθήκη περιέχει πάνω από 800 οικογένειες γραμματοσειρών διαφόρων τύπων, από τη Sans Serif μέχρι χειρόγραφες γραμματοσειρές, monospaced γραμματοσειρές κ.α.Το Google Font είναι ευρέως γνωστό μεταξύ των Web Designer ως γρήγορος και αξιόπιστος πάροχος  γραμματοσειρών. Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι Designer δε γνωρίζουν είναι ότι οι γραμματοσειρές στο Google Fonts είναι διαθέσιμες για αποθήκευση.Και το καλύτερο κομμάτι είναι ότι όλες αυτές οι γραμματοσειρές είναι ανοιχτού κώδικα. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όπως εσείς θέλετε.
 2. Font Squirrel

  Το Font Squirrel είναι άλλος ένας αξιόπιστος ιστότοπος με υψηλής ποιότητας  δωρεάν γραμματοσειρές. Οι περισσότερες γραμματοσειρές που βρίσκονται στο Font Squirrel έρχονται επίσης με εμπορικές άδειες χρήσης. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, το site επιτρέπει στον χρήστη να ελέγξει την άδεια της κάθε γραμματοσειράς πριν προβεί στο κατέβασμα της. Το Font Squirrel επίσης παρέχει ένα σετ με χρήσιμα εργαλεία, όπως το Webfont Generator, για να δημιουργήσετε τις δικές σας web-γραμματοσειρές, και το Font Identifier, που σας βοηθάει να εντοπίσετε γραμματοσειρές βασισμένες σε εικόνες.
 3. FontSpace

  Με περισσότερους από 746.00, αυτός ο ιστότοπος διαθέτει μία τεράστια συλλογή με περισσότερες από 32.000 δωρεάν γραμματοσειρές από τουλάχιστον 2.100 δημιουργούςΣτο FontSpace μπορείτε να βρείτε πλήθος δωρεάν γραμματοσειρών για να χρησιμοποιήσετε στα project σας. Απλά πηγαίνοντας το δείκτη του ποντικιού πάνω σε μία γραμματοσειρά της αρεσκείας σας μπορείτε να δείτε το είδος της άδειας της εκάστοτε γραμματοσειράς πριν προβείτε στο «κατέβασμα» της.Ως εγγεγραμμένο μέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε προσωπικές λίστες με τις αγαπημένες σας γραμματοσειρές για γρήγορη πρόσβαση, να επικοινωνήσετε με τους δημιουργούς ή και ακόμα να συνεισφέρετε οικονομικά στη προσπάθεια τους.
 4. DaFont

  Το DaFont είναι άλλη μία δημοφιλής πλατφόρμα που παρέχει δωρεάν γραμματοσειρές. Οι περισσότερες διατίθενται μόνο για προσωπική χρήση, ωστόσο, υπάρχουν και πολλές που έρχονται με εμπορική άδεια χρήσης.Το χαρακτηριστικό που κάνει το DaFont ναι ξεχωρίζει είναι το σύστημα κατηγοριοποίησης του. Δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αναζητήσει γραμματοσειρές με βάσει διάφορες θεματολογίες όπως: γραμματοσειρές με θέμα τρόμο, γραμματοσειρές ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με θέμα τον Άγιο Βαλεντίνο και πολλά άλλα. Αυτό προσφέρει στους δημιουργούς έναν εύκολο τρόπο αναζήτησης γραμματοσειρών της αρεσκείας τους.
 5. Abstract Fonts

  Το Abstract Fonts είναι μία ιστοσελίδα που περιέχει μία επιμελημένη συλλογή από υψηλής ποιότητας γραμματοσειρές. Οι περισσότερες διαθέσιμες γραμματοσειρές είναι ελεύθερες για οποιαδήποτε χρήση, είτε προσωπική, είτε εμπορική. Απλά θυμηθείτε να ελέγξετε την άδεια πριν προχωρήσετε σε κατέβασμα. Αυτός ο ιστότοπος διαθέτει ένα διασκεδαστικό σύστημα κατηγοριών για εύκολη περιήγηση. Μπορείτε να βρείτε χωρίς δυσκολία γραμματοσειρές διαφόρων θεμάτων χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα ζωντανής προεπισκόπησης τους.
 6. Behance

  Το Behance δεν είναι ακριβώς μία πλατφόρμα για γραμματοσειρές. Είναι σαν ένα κοινωνικό δίκτυο όπου οι σχεδιαστές δημιουργούν προφίλ με τις καλύτερες δουλείες τους και τις μοιράζονται μεταξύ τους.Οι δημιουργοί μοιράζονται ένα μεγάλο αριθμό δωρεάν περιεχομένου,  στο οποίο περιέχονται και οι δωρεάν γραμματοσειρές. Μία γρήγορη αναζήτηση στη πλατφόρμα θα εμφανίσει μία λίστα, με δωρεάν γραμματοσειρές, χωρίς τέλος.Το καλύτερο κομμάτι της αναζήτησης γραμματοσειρών στο Behance είναι ότι, συνήθως, οι γραμματοσειρές που θα βρείτε σ’ αυτή τη πλατφόρμα διαθέτουν μοναδικό σχεδιασμό και είναι λιγότερο χρησιμοποιημένες από γραμματοσειρές άλλων ιστοσελίδων.
 7. FontStruct

  Το FontStruct στη πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο δημιουργίας γραμματοσειρών που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε γραμματοσειρές με γεωμετρικά σχήματα. Το εργαλείο αυτό παράγει γραμματοσειρές TrueType που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε εφαρμογή και για οποιοδήποτε είδος δουλειάς επιθυμείτε, χρησιμοποιώντας τα σχέδια σας. Τ συγκεκριμένο site επίσης περιέχει μία συλλογή με πάνω από 43.000 γραμματοσειρές. Οι περισσότερες είναι δημιουργημένες από ανθρώπους σας κι εσάς. Όλες διαθέσιμες για δωρεάν κατέβασμα. Μπορείτε ακόμη και να «κλωνοποιήσετε» γραμματοσειρές δημιουργημένες από άλλους χρήστες έτσι ώστε να δημιουργήσετε μία δικιά σας μοναδική γραμματοσειρά.
 8. 1001 Fonts

  Μην αφήσετε το όνομα να σας επηρεάσει. Το 1001 Fonts διαθέτει μία συχνά ενημερωμένη λίστα με πάνω από 9000 υψηλής ποιότητας γραμματοσειρές. Πολλές από αυτές είναι διαθέσιμές για εμπορική χρήση.Μπορείτε ακόμη να περιηγηθείτε σε γραμματοσειρές ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος, ακόμα και το «βάρος» της γραμματοσειράς ώστε να μπορείτε γρήγορα να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.
 9. Urban Fonts

  Το Urban Fonts είναι ένα ακόμη σπουδαίο μέρος για να βρείτε δωρεάν γραμματοσειρές. Περιέχει μία πιο λεπτομερή σελίδα για κάθε γραμματοσειρά όπου παρουσιάζει όλους τους χαρακτήρες της εκάστοτε γραμματοσειράς μαζί με ένα εργαλείο δοκιμής πριν το κατέβασμα. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε σε γραμματοσειρές με βάση τα διάφορα θέματα και να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό όπου μπορείτε να τις αποθηκεύσετε για αργότερα.
 10. FontSpring

  Το FontSpring είναι μία κορυφαία αγορά γεμάτη από υψηλής ποιότητας οικογένειες γραμματοσειρών επί πληρωμή. Το FontSpring, επίσης σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε κάποιες γραμματοσειρές δωρεάν για να τις χρησιμοποιήσετε στα project σας. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για τις άδειες σε κάθε γραμματοσειρά.
 11. Befonts
  befonts
  Το Befont έχει μία μεγάλη συλλογή από δωρεάν γραμματοσειρές δημιουργημένες από επαγγελματίες σχεδιαστές και δημιουργούς από όλο το κόσμο. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γραμματοσειρών είναι δωρεάν δείγματα των επί πληρωμή γραμματοσειρών. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνουν λιγότερα «βάρη» και ότι μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο σε προσωπικά σας project.
 12. Pixel Surplus
  pixelsurplus
  Το Pixel Surplus είναι ένα website που περιέχει διάφορες δωρεάν επιλογές, όπως πρότυπα για το PowerPoint, «υφές» (textures), διανυσματικά γραφικά (vector graphics) και άλλα. Επίσης προσφέρει μία συλλογή υψηλής ποιότητας δωρεάν γραμματοσειρών. Το καλύτερο είναι ότι οι περισσότερες γραμματοσειρές είναι δωρεάν για εμπορική χρήση.
 13. Graphic Design Freebies
  graphic design freebies
  Το Graphic Design Freebies είναι άλλος ένας ιστότοπος με μία μεγάλη ποικιλία δωρεάν επιλογών. Επίσης, διαθέτει και τομέα με εκατοντάδες δωρεάν μοντέρνες γραμματοσειρές.Οι περισσότερες γραμματοσειρές είναι διαθέσιμες μόνο για προσωπική χρήση. Υπάρχουν όμως και κάποιες που είναι διαθέσιμες και για εμπορική.
 14. Awwwards
  awwwards fonts
  Το Awwwards είναι νωστό ανάμεσα στους web designers καθώς αποτελεί πηγή έμπνευσης και παρουσίασης της δουλειάς τους. Επίσης προσφέρει μία συλλογή με τις πιο μοναδικές και ασυνήθιστες δωρεάν γραμματοσειρές.Οι περισσότερες από αυτές τις γραμματοσειρές είναι δωρεάν για προσωπική χρήση αλλά υπάρχουν και αυτές για εμπορική. Θα βρείτε εκατοντάδες γραμματοσειρές σε αυτή τη συλλογή που είναι αρκετά διαφορετικές από τις άλλες «έξω».
 15. Fontsly
  fontsly
  Το Fontsly είναι άλλο ένα site με μία μεγάλη συλλογή δωρεάν γραμματοσειρών. Είτε ψάχνετε για μία απλή γραμματοσειρά είτε για μία πιο σύνθετη, θα βρείτε διάφορες επιλογές εδώ.Οι περισσότερες γραμματοσειρές είναι δωρεάν για προσωπική χρήση αλλά υπάρχουν και αυτές για εμπορική.

Άλλοι τρόποι για να αποκτήσετε δωρεάν γραμματοσειρές

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε δωρεάν επί πληρωμή γραμματοσειρές. Διάφορες αγορές, όπως τα Creative Market και Envato Elements παρέχουν δωρεάν επιλογές κάθε μήνα στους εγγεγραμμένους χρήστες τους. Είναι ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσετε επί πληρωμή γραμματοσειρές χωρίς να ξοδέψετε χρήματα.

Εάν όμως διαθέτετε χρήματα για να ξοδέψετε, μπορείτε να εγγραφείτε στο Envato Elements και να κατεβάσετε τις εκατοντάδες επί πληρωμή γραμματοσειρές που διαθέτει η πλατφόρμα με ένα μικρό μηνιαίο κόστος.

Την έρευνα και δημοσίευση του παραπάνω άρθρου έκανε ο Χρήστος Μπάντης

Σεμινάριο διαχείρισης eshop θεσσαλονίκη